- Handwas of machinaal wassen bij 30 graden met een fijnwasmiddel dat geschikt is voor zijde en kleurbeschermend is. Handwas: naspoelen met lauw water.
- Machinaal wassen: kies de meest 'rustige' stand bij 30 graden. Niet centrifugeren.
- Overtollige water afschudden en uithangen om te drogen.
- Niet drogen in de zon of in de buurt van radiatoren. Niet in de wasdroger.
- Het nog licht vochtige zijde kan worden gestreken op de "zijde" stand (meestal 1 stip) van het strijkijzer. Bij voorkeur aan de binnenkant strijken.
- Algemeen: gebruik nooit chemische reinigingsmiddelen. Geen bleekmiddel toevoegen, niet schrobben, niet wringen, niet in de wasdroger.
- Zijde kan ook droog worden gereinigd.
Als u deze tips in acht neemt, blijft uw zijde langer mooi.
Zijde is een fantastisch natuurproduct. Zijde kan veel vocht opnemen (tot 40%) zonder dat de stof vochtig aanvoelt. Zijde beschikt tevens over iso-thermische eigenschappen waardoor het bij warm weer koel aanvoelt en bij koud weer juist behaaglijk warm. Zijde is nagenoeg ongevoelig voor schimmels en motten.
- zijde voelt koel bij warmte
- zijde geeft warmte bij koude
- zijde is soepel en voelt als een tweede huid
- zijde is luchtig en goed vocht-opnemend
Zijde is prettig voor de huid en heeft kwaliteiten die vergelijkbaar zijn met die van wol. Zijde kan veel vocht opnemen zónder dat de stof vochtig aanvoelt. Zijde ventileert goed. Zijde is nagenoeg ongevoelig voor schimmels en motten.
"Momme" is een standaard aanduiding voor de kwaliteit van zijde, zoals bijvoorbeeld de aanduiding "karaat" de kwaliteit van goud of diamant weergeeft. De momme-waarde van een zijde-weefsel wordt bepaald door het gewicht van een bepaalde afmeting zijde-stof.
Voor zijden beddengoed geldt een momme waarde van 12-16 als goede kwaliteit, een momme waarde van 16-19 betekent een zeer hoge kwaliteit (inSilk levert altijd de 19 momme kwaliteit).
Hoe wordt de momme waarde berekent?
Als norm voor het bepalen van de momme waarde gebruikt men een stuk zijde-weefsel van 100 meter lang en 45 centimeter breed. Wanneer het gewicht van dat stuk weefsel bijvoorbeeld 19 kilo bedraagt, dan bedraagt de momme waarde 19. Hoe hoger de momme waarde, hoe zwaarder de stof, hoe meer zijde er is gebruikt in het fabricage proces.
Voor zijden beddengoed is een momme waarde tussen de 12-19 prima. Zijden kleding heeft meestal een momme waarde tussen de 8 en 12. Zijde met een momme waarde van 22 is geschikt voor het maken van een heren kostuum.
Momme gewicht wordt aangeduid met "mm" (niet te verwarren met "mm" van milimeters).
In tegenstelling tot wat men vaak denkt is satijn geen materiaal of stof op zich, maar is satijn een weeftechniek. Voor het creëren van een stof in "satijn" gebruikt men de weeftechniek "satijnbinding". Met deze techniek kunnen garens heel dicht op elkaar geweven worden, waardoor het weefsel soepel, glad en glanzend wordt.
Satijn werd oorspronkelijk alleen in China gemaakt, hiervoor gebruikte men uitsluitend zijde. In de middeleeuwen werd satijn voor het eerst bekendin Italtie (12e eeuw), later in de rest van Europa (14e eeuw). Door de luxe uitstraling en de hoge kosten was satijn alleen voor de hogere kringen weggelegd.
Bestond satijn vroeger uitsluitend uit zijde, tegenwoordig wordt satijn ook gemaakt met polyester, acetaat, nylon, of rayon. Bij het toepassen van deze materialen vervallen vanzelfsprekend de voordelen die het natuurprodukt "zijde" aan het eindproduct toevoegt.
Voor mensen met de ziekte van Parkinson kan het draaien in bed soms nogal lastig zijn, met als resultaat een slechte nachtrust. Zijden beddengoed (mobiliteitslaken) in combinatie met zijden nachtkleding (zijden pyjama of zijden ondergoed) kunnen de bewegingsvrijheid inbed bevorderen: door de gladheid van het materiaal wordt het draaien in bed gemakkelijker.